FORMANDENS BERETNING 2019

Så står jeg her igen og skal forsøge at samle op på distance året der gik, en lille tur i det elektroniske arkiv fortalte mig så lige at det i år er 15 gang det sker, måske det snart er tid til forandring?

I år spændte lukkede stalde rundt omkring grundet herpes virus ben for en del distancestævner, nogle andre måtte desværre aflyses grundet mangel på deltagere, sygdom er som man siger ”force major”. Aflysningerne er derimod en udfordring da vores sport jo beklageligvis forbliver ”degraderet” til en udviklingssport, hvor barren er sat så højt med 1000 aktive som mål. Det er fint at sætte ambitiøse mål, men det kunne nok være godt med nogle delmål på vejen derhen samt en realistisk tidsplan, måske jeg er den eneste som begynder at føle at vi i forbundets øjne snarere ses som en afviklings disciplin. Det forekommer mig pudsigt at man kan sigte tårnhøjt på deltagere og samtidig barbere budgettet helt i bund til disciplinen.

Med de ca. 18 distance stævner der er på årsbasis i Danmark, hvoraf som oftest 1 – 2 stævner bliver aflyst af en eller anden grund, dog oftest mangel på deltagere vil det betyde at der pr. stævne skal være min 60 deltagere. Da mange af deltagerne er gengangere fra stævne til stævne, skal der nok nået nær et mirakel til for at trylle så mange nye ind i vores dejlige verden, så målsætningen nås. Jeg håber det lykkes.

Jeg krydser i den forbindelse fingre for at tiltaget med mentorordningen og det engagement flere af vores unge ryttere tager med at gå ud i ride klubberne og brede budskabet om vores sport ud, kan hjælpe. Sejt også at vi har fået mulighed for at præsentere vores disciplin for berider eleverne, som tilsyneladende ikke aner at vi eksisterer, godt tiltag af Merethe Neland.

Udover den næsten obligatoriske hjælpertjans ved Københavnerridtet, havde jeg et dejligt ridt i de Fynske Alper og et frisk gensyn med en efterårstur på Rømø.

Tak til Sabina for engagementet i vores bestyrelse, Sabina fik den ledige plads i DRF’s Distanceudvalg, dejligt at der kom en øst fra Storebælt ind, så vi ikke bliver helt glemt herovre.

På det internationale plan var der igen i år skandaler ved stævnerne med heste der blev redet ud over deres grænser med fatale følger. Der er så måske et lille håb om nogle forbedringer, idet der er en del stramninger stillet som forslag til FEI GA d.19. november, stramningerne kunne i givet fald blive, ændring i kvalifikationer, stramning af pulsgrænser, stramning af pulstid og min. vægt for rytter. Vi må vente og se hvad udfaldet bliver.

DRF har uafhængigt af udfaldet af ovenstående indført nogle ændringer angående kvalifikationer for equipager hvor man rider på lånte heste, i lighed med reglerne i de øvrige discipliner.  Ligeledes kommer der regler om nummer på hest, vi er p.t. den eneste disciplin som ikke har det krav. Personligt ville jeg foreslå at det er skrevet på hesten, som det ofte gøres nu, der er en vis sikkerhed i det, hvis der kommer en løs stævnehest på ruten, idet vi så ved hvilken rytter vi skal lede efter. Disse numre er mere synlige end de små standard numre på enten hovedtøj eller sadelunderlag.

Stævneåret 2019

DM 2019 blev vundet af Johanne Hvid på Hedonizt, værten var i år Københavnerridtet

Sjælland mesterskabet blev vundet af Karin Svensson på DY Faheema OX, glædeligt var det at der efter et par års pause igen kom en Jysk / Fyns mester, Anette Haurum vandt på Beduin Sheik.

KM listen blev et gør det selv projekt for foreningen, desværre mærker jeg også her, at der sættes færre resurser af til distancesporten, der gik adskillige timer for mig med at stykke den sammen.

I den forbindelse opdagede jeg en del lidt for spændende uregelmæssigheder (2 ryttere på samme hest bøvl med licens numre osv), så atter engang skal herfra lyde et opråb om, at i kontrollerer jeres data i systemet når DRF udsender, at i kan gøre det og overhold deres frist for indberetning af ændringer til dem.

Når fristen er udløbet så er der ikke længere mulighed heller ikke selv om man klager til mig.

Jeg kunne godt have ønsket mig at vi også i år havde haft mulighed for et møde mellem distanceudvalget og vores bestyrelse, sidst inviterede vi, vi kan så håbe på at de får tid og lyst til at invitere os i året der kommer.

Distanceweekenden 2019 blev afholdt 2-3. februar på Lergravgaard på Mols, foredragsholderen den Norske holdleder og holddyrlæge Fernando x Medina Guerrero, og han var absolut værd at lytte til. Derudover må jeg erkende at trods udvalgets store indsats, som arrangør, kokke, opvaskere m.m. og stedets absolutte charme, følte jeg nærmest at jeg var på lejrskole weekend.

Det skulle nok have været meldt klart ud at man skulle dele værelser bl. a. Derudover gjorde det at distance udvalget skulle lave alt det praktiske, at de havde meget begrænset tid til at være et tilgængeligt udvalg.

Stævneåret 2020

Den umiddelbare kommentar herfra er, det vrimler med ridt, hele 23 er der planlagt 6 i øst Danmark 17 i vest Danmark og de ligger tæt, som min hukommelse rækker til er det det højeste antal planlagte stævner nogensinde. Beklageligt for dem som har brug for de kvalifikationer er, at de to eneste FEI ridt ligger med kun en måned imellem.

Dejligt med de mange stævner, men jeg kunne godt blive bekymret for om der vil komme aflysninger af mangel på deltagere. Set i lyset af ambitionen om målet på 1000 aktive i distance, vil det værste vi kunne gøre være at skuffe tilmeldte ved et stævne med en aflysning, specielt hvis det så oveni var nye i vores sport.

I et referat fra distanceudvalgets møde 23/8 og senest 29/10 er nævnt at der planlægges en distance weekend den første weekend i februar 2020. Der er ikke længe til, så jeg er spændt på hvornår sløret løftes for dette arrangement, ganske specielt om vi der bor på Sjælland og vores pengepung, denne gang kan se frem til at det bliver afholdt på vores side af Storebælt efter de to seneste års ture til Jylland.

Lidt af hvert fra bestyrelsen

Fordelen ved equipe systemet og det faktum at man nu også i de ikke pointgivende klasser skal have licens er at vi nu har en fantastisk mulighed for at bearbejde data omkring stævnedeltagelse i alle klasser. Set i lyset af at DRF har sat barren for vores disciplins fortsatte eksistens tårnhøjt. Bestyrelsen er så heldig at have en dygtig talknusende statistiker i Martin, som vil præsentere året i tal under eventuelt.

Medlemstallet sluttede i år på 98, dette er en lille men dejlig fremgang, da 2018 sluttede med 90.

Dette års foredrag rettede igen søgelyset mod vores ”partner in crime” hesten, jeg håber at formiddagens foredrag har givet yderligere gode og nyttige supplerende input til dem i allerede havde. Så det kan være med til at sikre så god træning og genoptræning af vores heste som muligt og jeg tænker at informationen også kan være nyttig for dem der har planer om at skulle ud og finde deres næste kommende distancehest.

Jeg ønsker alle heste, distanceteams, officials, dyrlæger, øvrige hjælpere og arrangører en velfortjent vinterferie og håber at vi mødes derude i 2020.

”At fuldføre er at vinde”

Det er også OK at ride for at vinde, men på hestens præmisser!

Nina

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte brugen af siden accepterer du brugen af cookies.