UdrustningBrugen af korrekt (-tilpasset) udstyr, kan være forskellen på at fuldføre med en glad og frisk hest, eller at udgå med en hest der har ondt i ryggen, gnavsår osv. Det kan også være forskellen på en behagelig tur for dig og din hest, og en ubehagelig tur. De fleste distanceryttere ved meget om, hvilket udstyr der virker og hvilket der ikke virke, så den uerfarne rytter bør søge rådgivning hos de mere erfarne ryttere. Risikoen er selvfølgelig, at hvis du spørger 10 forskellige ryttere om hvilken sadel de vil anbefale dig at købe, så vil du sandsynligvis også få 10 forskellige svar ;o)

SADLER...
Ved stævnerne, vil du kunne se næsten alle de forskellige sadler der kan købes. Mange starter med at ride i en dressur- eller kombisadel. De er lettere end westernsadler, og de giver en god kontakt med hesten. Ulempen ved dem er først og fremmest deres begrænsede flade mod hesten. Er man en let rytter, er det ikke noget problem, men er man en tung rytter er der risiko for trykninger. Nogle ryttere føler også at disse sadler ikke giver dem støtte nok.
Westernsadlen har ofte en større flade mod hesten en dressursadlen, men den er også tungere. Den ekstra vægt kan være en ulempe når man skal ride de lange klasser. På mange af disse sadler er rytterens tyngdepunkt rykket langt tilbage i forhold til dressursadlerne, hvilket kan fører til tidligere træthed og/eller ømhed hos hesten. Mange araberhest har en meget kort ryg, og der det gør dem vanskelige at finde en egnet westernsadle til. De fleste westersadler er bygget til mange timers dagligt arbejde, og ikke til at skabe en god balance og komfort efter mange kilometer. Vær særligt opmærksom på sadler med horn. Det er kun i vejen når man rider distanceridning, og kan ligefrem være farligt ved styrt.
Der er imidlertid kommet en lang række forskellige sadler på markedet, der er specielt designet til distanceridning. De findes i tre kategorier: klassisk engelsk dressurdesign, westerndesign og bomløse. De sidste er populære hos mange ryttere, men nogle føler sig usikre på dem, og nogle heste får ondt i ryggen af dem.
Hvilken sadel er bedst for dig? Der findes der ikke et enkelt svar på. Først og fremmest skal sadlen passe din hest, og alle hest er forskellige. Først skal sadlen prøves på hesten mens den står stille. Her skal sadlen skal ligge 100% korrekt. Gør den det, så er det tid til en længere ridetur. Turen skal helst gøres i samme type terræn, som det du senere vil konkurrerer i. Hvis du kan lide sadlen og hesten ikke er øm i ryggen efter turen, så har du fundet din kommende sadel.
Som nybegynder kan du altid søge råd hos de erfarne ryttere, eller hos en sadelmager. Du skal aldrig gå på kompromis med valg af sadel - Det kan blive meget dyrt i længden! På den anden side, så kan det sagtens lade sig gøre at købe en sadel for små penge der passer perfekt - Der findes sikkert en udemærket brugt sadel, som passer på din hest.
Din egen vægt giver måske ikke anledning til særlige overvejelser, men ingen distancesadler bør veje mere end 12-14 kg, medmindre du har problemer med den minimumsvægtgrænse som findes ved nogle ridt.

STIGBØJLER...
Der findes mange nyheder inden for stigbøjler, som får de traditionelle stigbøjler af jern til at virke gammeldags. De nye fåes i letvægtsdesign med ekstra brede og tykke stødabsorberende fodplader, som giver mindre ømme fødder og knæ. De fleste fåes med lukket tå, så alle former for fodtøj er lovligt at anvende. Næsten alle disse nye stigbøjler er lettere, sikrere og mere komfortable end de traditionelle typer.

UNDERLAG...
Underlaget er en anden vigtig overvejelse, når talen er om hestens ryg. Skal du ride langt er et tyndt dressurunderlag sjældent nok. Her kan et tykt underlag af uld være langt bedre. Nye type af skum er blevet meget populære. Rensdyrskind bruges også mange steder, men nogle fravælger dem pga. den manglende mulighed for vask. Du må ikke begå den fejl at tænke "at mere er bedre", og så bruge to eller måske endda tre underlag. Flere underlag oven på hinanden vil bare få sadlen til at glide rundt, samt gør det sværere for hesten at komme af med varmen. Uanset hvilken type underlag du bruger, bør det ikke være meget større end sadlen, da det vil bare holder unødigt på varmen.

HOVEDTØJ...
Hovedtøj, grimmer, tøjler, fortøj, stigremme osv. fåes i flere materialer; plastic, læder, og biothan. Almindelige nylon bliver stift af saltet fra sved og af snavs, og er desuden svært at holde ren. Traditionelt læder kan forårsage irritationer, hvis ikke det bliver plejet ofte, så det bevarer sin smidighed. Læder er dog mere sikkert at bruge end de andre materialer, da brudstyrken er lavere (mange ryttere er kommet alvorligt til skade fordi de hænger fast i udstyret).
Biothan er nylon beklædt med blødt plastic. Det er meget nemt at holde rent, og bliver ikke stift med tiden. Det fås i mange farver, og er med rette blevet meget populært hos mange distanceryttere.
Hvis du rider med bid, så vælg et hovedtøj hvor bidet hurtigt hurtigt kan afmonteres ("clipses af"). Det spare tid i vetgaten, og giver din hest de bedste betingelser når den skal drikke og spise. 

FORTØJ...
Et fortøj kan hjælpe med til at holde sadlen på plads, og forebygge at den glider tilbage. Vær opmærksom på at det skal passet ordentligt, da hesten ellers kan blive øm i skuldermusklerne (især på de længere ridte). Man bør bruge et design, der er formet som et "Y".

BID...
Der er lige så mange forskellige typer af bid, som der er ryttere. Test må vise hvad der er det rigtige for dig og din hest. Vigtigt er det dog, at du har kontrol over hesten, samt et det ikke genere dens gummer. Nogle foretrækker at ride med hackamore, da det gør det nemmere for hesten at drikke og spise undervejs i ridtet.
 
GJORDEN...
Gjorder findes i flere varianter; fra læder til neopren. Fælles for dem alle er, at de kan forårsage stor ubehag hvis de ikke er monteret rigtigt. Uanset hvilken type du bruger, så spænd det ikke så stramt at det begrænser hestens bevægelser. Hvis hesten døjer med gnavsår, så smører gjorden med babyolie eller brug talkum. Vær omhyggelig med at strigle ordentligt rent i gjordlejet, og fjern evt. snavs fra gjorden.

GODE RÅD...
Uanset hvilket udstyr du bruger, så skal det altid passe perfekt på hesten. Hold udstyret rent og tjek det nøje inden stævner - det kan gøre en forskel i resultatet!
Husk også at teste dit udstyr grundigt under træningen. Deltag aldrig med nyt eller ikke testet udstyr i konkurrencer!

af Morten Sivertsen